3/05/2012

FACES

Tentoonstelling richt zich op het andere ‘gezicht’ van Curaçao en Beijing
‘Kijken naar een ander ‘gezicht’’. Beelden zien die normaal niet gezien worden. Dit is het thema van de kunsttentoonstelling FACES. Deze groepstentoonstelling verbindt verschillende disciplines met elkaar: fotografie, beeldende kunst, video en dans. FACES is opgedeeld in twee segmenten: ‘Faces of Curaçao’ en het minder prominente ‘Faces of Beijing’. Aan de groepstentoonstelling nemen drie jonge, gelauwerde kunstenaars deel: Faranú (Kunstweek Talent van het Jaar 2012), Gabri Christa regisseur / choreografe (in 2008 benoemd tot ‘Eén van de 100 meest veelbelovende filmmakers ter wereld’) en Mike Redman (award-winnend multidisciplinair kunstenaar). FACES wordt op zaterdag 21 april om 16:00 uur geopend en is te zien tot en met 29 april in de WTC Art Gallery in Rotterdam. 
‘Faces of Curaçao’
Zon, zee en strand is het beeld dat de meeste mensen krijgen als ze denken aan het Caribische eiland Curaçao. Velen zien deze plek dan ook als een ideale vakantiebestemming. FACES laat echter een rauwere, kunstzinnige kant van het eiland zien. ‘Faces of Curaçao’ nodigt je uit om naar het andere ‘gezicht’ van Curaçao te kijken. Of eigenlijk: kijken naar eerder verborgen gezichten in de letterlijke betekenis van het woord.
Om iets te kunnen zien in niets is een andere manier van kijken nodig. Je moet dan observeren en het kijken tijd gunnen. Door langer stil te staan bij iets waaraan je normaal gesproken voorbij gaat, kun je tot een extra laag van observeren komen; verborgen beelden komen naar boven. Denk daarbij aan een wolkendek: meestal kijken mensen daar niet bewust naar. Maar als ze zich erop concentreren, dan heeft iedereen weleens een andere vorm gezien dan slechts ‘een wolk’. De natuur op het strand van Curaçao gaf Mike Redman ook zo’n ervaring. Dit legde de basis voor de tentoonstelling ‘Faces of Curaçao’.
Op één van de koraalstranden van Curaçao keek Mike bewonderend om zich heen, en plotseling had dat hij het gevoel dat hij zelf werd aangekeken. Niet door een ander persoon, maar door een grof stuk aangespoeld koraal, waarin duidelijk de vorm van een schedel zichtbaar was. Vanaf dit moment liep hij met een andere blik over het strand en kwam hij steeds weer opnieuw andere gezichten tegen. Dit heeft een interessante fotoserie opgeleverd. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de composities niet gerangschikt zijn of bewerkt; de gezichten die te zien zijn, zijn exact hoe Mike ze heeft aangetroffen. Zo heeft hij ze ook gefotografeerd.
Op basis van de fotoserie heeft Faranú houtskooltekeningen ontwikkeld. Tijdens het kijken naar haar tekeningen van de gezichten ontstaan onverwachte beelden, die weer doen denken aan door erosie aangetaste stenen en stranden. Het ontwikkelingsproces is door Mike gefilmd. Dit heeft een korte film opgeleverd waarin zeer beeldend en op een mooie manier deze extra dimensie van kijken zichtbaar is.
Gabri Christa levert een belangrijke aanvulling op het werk van Mike Redman en Faranú. De in New York wonende kunstenares nodigt de kijkers ook uit om naar andere Curaçaose gezichten te kijken. In haar korte film ‘Quarantine’ kijkt een oude man in een vervallen quarantaine gebouw uit het slavernijtijdperk naar het beeld dat hij van zichzelf heeft als jongeman. De jongeman danst een indrukwekkende choreografie op moderne muziek. De film werd eerder vertoond in kunstgaleries en op verschillende filmfestivals over de hele wereld.
‘Faces of Beijing’
In de voorruimte van de WTC Art Gallery is een impressie te zien van de ervaringen die Faranú heeft opgedaan tijdens een bezoek aan Beijing, China. De sculpturen die Faranú heeft gemaakt tijdens dat bezoek worden daar tentoongesteld: mythische gezichten die uit vervallen stukken van een stenen muur lijken te ontsnappen. 
Net als bij ‘Faces of Curaçao’ kwam het idee voor ‘Faces of Beijing’ voort uit de gedachte ‘iets zien wat er niet is…of toch wel is’. Faranú had het idee om een stenen gezicht te creëren, met haar eigen gezicht als model. Daaruit ontstonden de mythische wezens, die verwerkt zijn in stukken muur. Deze werden in Beijing in de buurt van de beroemdste muur ter wereld, de Chinese Muur, tentoongesteld. Van het bezoek aan de Chinese hoofdstad is ook een korte film gemaakt, die vertoond wordt bij ‘Faces of Beijing’.


Disciplines:

Fotografie, beeldende kunst, video en dans gaan een kruisbestuiving aan.
Participerende kunstenaars:
Faranú             (houtskool tekeningen) NL
Gabri Christa    (video, dans) VS
Mike Redman   (fotografie, video) NL
Opening en locatie:

De opening wordt zaterdag 21 April om 16.00 uur verricht door Hans walgenbach
directeur Museum Rotterdam. De opening eindigt om 19.00 uur.
Met muziek van Shirma Rouse.
WTC Art Gallery,Beursplein 37, 3011 AA Rotterdam. T: 010-4051781 
De tentoonstelling loopt van 21 t/m 29 april 2012. Klik hier voor de openingstijden.